USRATI


Ekspresi Hijab


Office attire for muslimah




Mengedit pashmina bidang besar!

Disebabkan aku pengidap resdung yang tegar, maka perkara yang berbulu amatlah mengganggu tahap kesihatan optimal.
 maka terpaksalah dibuang kebuluan itu, dan seterusnya dipotong separa bulat.

 lihat, bagaimana keadaan sekeliling pashmina itu lebih kemas dengan potongan separa bulat!

 Step seterusnya, jahit menggunakan mesin jahit tepi halus dikeliling potongan tadi.

wah, dah siap!

 Labih ayu dengan potongan pashmina yg bulat memikat..cubalah!

Mesin Jahit Portable Brother GS2700, Mesin Jahit Tepi Halus Industri Istar


Alhamdulillah...Syukur kepada Allah, dengan izinNya jua mesin jahit tepi industri istar, berada dedepan mata..terima kasih en. panzer..
sbb menjadikenyataankan impian puan panzer..

Ni hadiah hari jadi katanya..sekali untuk taun2 akan datang..jangan kedekut, tak baik, Allah tak suke!

Mesin Jahit Tepi Istar (Industrial Sewing Machine RM1750) made in japan.
sedikit review:
jahitan lagi halus dan kemas dr jack (jack kat penang harga RM2600 omak kau!)
Menurut pendapat kakak iparku yg menjahit bertahun2 lamanya, mesin jahit tepi istar kepunyaannya tak penah servis dan tak penah meragam, still cantik dan kemas jahitannya..maveles!
sesapa dok dipenang, bole ke kedai amoi dan apek ni:

Hoo Tat Sewing Machine
1237, Jalan Padang Lallang, 
Taman Desa Damai, 
Bukit Mertajam, Penang, 
14000, Bukit Mertajam, 
Pulau Pinang
Tel:
Fax:
bangunan sederet ngan restoren nasi kandar pelita

*benang polyester cam dalam gambar tu baru RM4.50 segulung.

Ini tak termasuk sbg hadiah..Brother portable GS2700 (RM800)
tp ku tibai juga..


Alhamdulillah..hidup lebih hepi..hepi..hepi ;)))))






My Great CUTI CUTI CINTA Contest

Hari ni rasa teruja lak nak join contest, saya jumpa contest waktu jenjalan ngan Mr. Google subuh sepei tadi..
Taraaa...."My Great CUTI CUTI CINTA Contest"
di terbitkan oleh bloggerStar  Pn.Stoberi (waaa..very photogenic name ;)

Aha..eh boleh join lagi kan??  hehe boleh la ye..
 
Klik -klik, sempat lagi ni..

Ceritanya begini...

Pada suatu malam yang hening..."Jom kita pi CUTI_CUTI CINTA yang?" (CUTI-CUTI CINTA meminjam kata pnstroberi =)

"Biar betik bang, abang ni mimpi ke?" kata aku yang masih terkulat-kulat, sambil menenyeh taik mata.

"Betik la...hingat orang memain ke? memain time lain lah". Kata suamiku sambil tersengeh.

Yela kan suami aku ni bukanlah kaki jalan, kaki games ada la...Terkojut gak den dia ajak pi bercuti=)

"Yang nak pi mana, abang bawak"

"Kita pi Cameron Highland nak?" Kang aku cakap nak pi London kang baru tau, tanya lak kan, kata nak p CUTI-CUTI CINTA, bawaklah p kat tempat surprise sikitkan, takyah la tanya aku...

"Okeh jom, minggu depan naa..siap-siap baju banyak sikit naa.."

****Minggu depannya****
 "Eh pasai pa kita p airport ni bang?"
" Kata nak pi Cameron Highland kan, kali ni abang bawak naik flight naa..."

Sahih sasau dah dia nih. Bebel aku dalam hati je la..diam je la, kang banyak tanya kang tak jadi pi lak kan..
Sampai ja kat airport keluarga dia dah siap tunggu. La awat ramai lak nak ngantarnye...aik depa pun bawak beg besaq2..la nak ikut sekali ka? Ni cakap dalam hati ja la ;)

Depa semua sengih2 kat aku. Awat nih, aku terpakai seluar kecik kat luarka? Aku belek-belek pakaian aku, ok jah.

Masa aku salam ngan MIL dia bisik kat telinga aku, "kita bercuti kat London ek.."

Aaaa...biar betik...aku nganga dalam hati ja la, kang nganga besar-besar kang, orang kata jakun lak kan..hehe cover terbaeklah!!!

"La ya ka, awat abang tak habaq kat ceq pun" Sambil cubit lengan suami aku.

" Mak yang rancang, biaq surprise" Kata MIL aku tersenyum gembira...

Syukur Alhamdulillah....ni aku kongsi gambar-gambar masa kejadian...

                            Menginap kat hostel adik ipar aku di University Of East Anglia, Norwich.

Masa nak berangkat ke London, naik train--->tube---->jalan kaki lebih kurang 2 jam dari Norwich baru sampai London City. Bertolak dalam pukul 5 pm.

        Ni atas train, baru nak gerak nih..dalam hati seronok gila nak tengok London..haha jakun daa..

Lepas naik train naik tube lak, laju gila, kalau takda seat mahu ketaq lutut berdiri nih, nasib baik dah penah naik masa kat Singapore dulu, tak la jakun sangat..hehe
Sampai London City dalam pukul 7 pm terus cari Hotel yang dah dibooking sejak awal...sewa 3 bilik, private sikitkan, sebilik dalam RM700 ++ duit Malaysia...hotel budget je nih, janji selesa =p


Esoknya pi jalan-jalan ngan sightseeing...huuuu besh tak hingat, dia bawak kita jalan2 kat London City, kira pakej tiket sightseeing ni ialah ada english live guides, multi-lingual commentaries (malay tarak), 24 hour tickets (ni yang best), boleh pilih hop-on or hop-off, free thames cruise (mesti naik nih), free kids club (yang ni aku dah atas umur, tak leh join..=P Korang bleh booking online je ticket ni. www.theoriginaltour.com.

London Eyes!!!
Turun kat Talfagar Square, sebab nak amik bunga yang tergantung tu bawa balik =P
Ajak anak mandi kat bawah air pancut...

Bergambar di depan National Gallery, balik nak wat umah banyak tiang macam ni, suh anak-anak main aci tiang=)
Singgah kat Oxford Street sebab makanan halal ada kat sini...
Dalam tu ada KFC, tapi tak sure halal ke tak, jadi kami makan je la kat booth  pak arab nih, aku taktau apa namanya kedai pak arab ni, kami makan chicken chop dan fish & chip aje..mahei plak aih..tapi sedaaap.
Habis isi perut, sambung jalan lagi ke London Tower, London Bridge, nampak je bridge tu anak aku terus nyanyi lagu 'London Brijes fowling don, fowling don' hehee kelako=)
Wajibb naik cruise...ni pakej kalu tak rugii =)
habis je jalan2 sekitar London City, terus singgah Marble Street beli belah kat sana..ada kedai cenderamata orang India, murah giler..pas perabih duit terus balik hotel =p

Ni masa ber'punting' di Cambridge University, ada sungai di tengah kampus...cantek sioootttlah!! Nak naik sampan ni kena bayar RM70. Ikut budi bicara promoter lah, ada yg sampai RM100++!!!
Cantek kan!!
Ni pun santek gak ah.
Ni masa pi ladang tanaman, banyak buah epal, rasberi, plum and etc, ladang gandum pun ada. Tengok ladang dan rumput yang renek dan seluas mata memandang ni rasa cam nak berguling jah!!
Miii...dapp aa...
Hasil yang sempat dituai =P
Ni time pi carboot, luas aih padangnya mcam padang lembu kat New Zealand je aku tengok..kalau nak beli second hand toys yang masih berkualiti banyak ar kat sini..Beli banyak2 jual kat blog pun syiok gak nih =P
Dah abis 2 minggu dok sana..time nak balik, naik bas transit ke airport.

Aturcara perjalanan
Tarikh : 21 Ogos - 5 Sept 2011
Masa perjalanan: 12 jam 30 minit
Pesawat: Air Asia
Kos tambang: masa tu dalam RM4000 ++,  seorang, pergi balik
Kaseluruhan kos percutian ni aku tak tau la berapa, nama lagi CUTI-CUTI CINTA kan..jadi semunya di support oleh MIL dan suami aku. Apa-apa pun kalau spend RM10K sekali tambang pi balik + shopping kira mewah dah tuh!

Aku rasa ni percutian paling GREAT setakat umur aku nih, harap akan ada yang GREAT lagi pas ni..sapa sangka rezki dari langit :)

Ni saya jawab soklan tu ya:

i. Januari = Sabah
                  Julai = Cameron Highlands
           Oktober = Hong Kong

ii. -Saya suka blog Pn Stoberi kerana, tuan tanahnya sangat ramah-tamah (tengok gaya penulisan =).
  -Nanti saya mesti jalan lagi kat blog ni, sebagai idea tempat percutian bila suami tanya "pasni nak gi cuti kat mana?"
-Happy Go Lucky (tengok gambarnya dah tau ya..).
-Yang paling penting blog pnstoberi banyak buah2 strawberi buat saya jadi tak keruan!

p/s: kalau terima penyertaan ni, tima kasih banyak2 ya =)

Melt Mum’s heart

I found this tutorial from thestar.com, Melt Mum’s heart by Teresa Wong. I hope that it's not complicated for me to try..huhu


A cool gift for the woman who sews.
This Mother’s Day, treat your mom to a cool-looking sundae made of felt! It’s soft, it looks sweet and will certainly be useful for her needles and pins. Make the sundae the way your mom likes it, with her favourite ice-cream flavours.
Add more balls of ice cream, cherries, chocolate sauce and nuts to your heart’s content. Keep the design on the tub to a minimum, to contrast with the heavy top. It’ll do to just glue on your mother’s name cut from felt. And don’t forget to fill up the tub with new spools of threads, needles and pins.

Pin cushion-cum-sewing kit
From prune tub, felt and fibrefill

You need:
Prune tub with lid
Felt – white, pink, yellow, dark brown, light brown, red
Fibrefill
Needle and thread
Scissors
PVA glue
Pencil and ruler
Paper

Making the ice cream
1. Draw and cut out a circle measuring 10cm in diameter from paper. Use this as a template to cut out one circle each from yellow and pink felt and two circles from white felt.
2. Use a double length of thread to sew running stitches around the edge of a felt circle. Pull to gather the edge inwards to form a cup. Stuff enough fibrefill into it to fill it up. Pull the thread tighter, leaving a hole of about 1.5cm, and secure with a knot. Distribute the fibrefill evenly by poking the needle into the ball and moving it around. This is one “ball” of ice cream. Make three more balls with the remaining felt circles.
3. Sew three balls of different colours together. Then sew the other white ball on top of them.
4. Cut out some amoebic shapes from dark brown felt. Sew or glue them onto the ice creams as chocolate sauce.
5. Cut a circle, 2cm in diameter, from red felt. Sew small running stitches around the edge, fill with fibrefill and pull the thread and knot it. This is the cherry. Attach it on the top of the ice cream. Snip the light brown felt into a few tiny bits and glue them onto the chocolate sauce as nuts.
Making the sundae base
1. Construct and cut out a semi-circle measuring 20cm in diameter from paper. Use this template to cut out one piece of pink felt and one piece of white felt. Place them together to form a circle. Overlap the middle edge of one piece over the other, and sew running stitches to join them together.
2. Place the prune tub lid in the centre of the bicolour felt circle. Draw a circle 1.5cm away from the lid with a colour pencil. Remove the lid. Sew running stitches on the line, but do not make a knot at the end yet.
3. Place some fibrefill in the circle and place the lid, with the top facing down, on it. Turn it over to check that there is a slight dome. Put in more fibrefill if it appears too flat. Then pull the thread to gather the edges of the felt, just enough to enclose the lid a little so that the felt is not hanging loosely or too tight that it hinders closing the container later.
4. Spread glue onto the sides of the lid and press the felt to stick to it.
Making the wafer roll
1. Cut out a small rectangle, 2cm by 8cm, from light brown felt. Roll it into a straw at an angle. Stitch to secure the edge as you roll. The finished roll is about 10cm long.
2. Cut a thin strip, 0.3cm by 20cm from the dark brown felt. Add glue to it and wind it around the roll in a spiral.
Assembling the sundae
1. Carefully sew the ice-cream balls on the top of the ice-cream base.
2. Place the wafer roll upright, next to a scoop of ice cream, and attach it with a few stitches.
3. Cut two or more shapes from the dark brown felt. Sew one piece on each side of the sundae base, to cover the joining stitches.
4. Cut out two letter M's and a heart shape from red felt. Glue them onto the prune tub. Complete the project by cutting and gluing a small pink felt heart shape onto the red heart.



Aku hanyalah insan biasa, mengharap teguran dari sahabat dan mendamba redha Allah. ~qirmumtaz~

Book:mate~Cutie turtle


Kura-kura dalam perahu..buat-buat ayu..Thanks to khodijah, who is one of my loyal customer!


Aku hanyalah insan biasa, mengharap teguran dari sahabat dan mendamba redha Allah. ~qirmumtaz~